� AtlasRelax | O metodi

rolex replica https://www.youngsexdoll.com/ diamond painting de.wellreplicas.to https://redditwatches.com replicas relojes relogios replicas replika rolex

AtlasRelax metoda - Mit, trend ili potreba?

Zadnjih desetak godina se u čitavom svijetu, pa tako i u našem okruženju jako puno priča o različitim metodama repozicije atlasa ili prvog vratnog pršljena.

Sve je počelo sa razvojem savremenih dijagnostičkih procedura prije svega magnetno rezonantne tomografije gdje se malo boljim pogledom na odnose prvog vratnog pršljena atlasa i lubanje,kao i atlasa i drugog vratnog pršljena axisa ustanovilo da postoje i nefiziološki odnosi između navedenih struktura kod pacijenata koji nisu imali simptome vezane za bolesti kičme.

To je podrazumjevalo i drugačiji odnos među pasivnim i aktivnim stabilizatorima vrata gdje neke strukture mogu biti pokretljivije s jedne strane, a sa druge strane labilnije što u konačnici dovodi do blagih pomjeranja posebno u incidentnim situacijama kao što su trzajne povrede vrata u saobraćajnim udesima, padovima, doskocima, sportskim aktivnostima, nekontrolisanim pokretima glave kod beba i sl.

Prvi vratni pršljen ili atlas je dobio naziv po mitološkom bogu Atlasu, koji je bio primoran da čitavu vječnost na leđima nosi težinu zemljine kugle, što ni mitološko biće nije ostavilo bez posljedica. Vrlo je važan zbog pokreta u kojim učestvuje kao što su pomjeranje glave prema naprijed ili pomjeranje glave na jednu ili drugu stranu (rotacija).

Treba napomenuti da kroz atlas prolazi ili se u njegovoj blizini nalazi dosta funkcionalno važnih struktura kao što su arterije vertebralis, arterije karotis interna , nerv „vagus“ i izlazišta korjenova vratnih nerava, ligamenti, polazišta mnogih tetiva mišića koji povezuju glavu, vrat i trup. Ako sve gore navedeno sagledamo sa biomehaničkog aspekta svaka od gore navedenih situacija da je atlas u neprirodnom položaju može direktno ili indirektno dovesti do niza problema u organizmu od ograničene pokretljivosti i bolova u vratu,ramenima i rukama do vrtoglavice,“mantanja“, osjećaja smanjene stabilnosti, zujanja u ušima, malaksalosti, pojačanog lučenja želučane kiseline i dr. Neki od navedih simptoma su znaci stanja koje se zove“vertebrobazilarna insuficijencija“ a uzrokovano je smanjenom tj.nedovoljnom količinom krvi (kiseonika) u mozgu.

Naravno kada pričamo o smanjenom dotoku krvi u mozak koji se javlja kod velikog broja pacijenta posebno u starijoj životnoj dobi moramo spomenuti „intravazalni ili unutrašnji uzrok“ kao što su oštećenost zidova krvnog suda i nakupine masnih čestica i „ekstravazalni ili vanjski uzrok“ koji je u stvari pritisak na vanjske strukture krvnih sudova od strane okolnih mišića (procentualno više je ovo razlog smanjenje opskrbe krvlju mozga).

Pokušaj tijela da kompenzira ovaj problem uzrokuje još veće tegobe pa nastaje zatvoren krug gdje se mišići istežu te vrše pritisak na nerve i krvne sudove.

Različitim kompjuterskim alatima (softwer-ima) danas smo u mogućnosti izmjeriti stepen opterećenja vratnog segmenta u kilogramima gdje su zbog savremenog načina života podaci jako zabrinjavajući jer se dobivaju rezultati izraženi u stotinama kilograma dnevnog opterećenja na vrat i rameni pojas. Gotovo da ne postoji nijedan čovjek preko 20 godina koji se neće požaliti da ima „neke loptice ili kuglice“ u mišićima vrata, ramena, međulopatične regije ili u donjim leđima a koje su u direktnoj vezi sa lošim držanjem vrata i kičme u cijelosti.

Loš odnos između atlasa i lubanje ili između atlasa i ostatka kičme preko drugog vratnog pršljena će dovesti do toga da se jedna grupa mišića vrata skraćuje, a druga izdužuje čime će se izgubiti na funkcionalnosti i dovesti do ograničene pokretljivosti.

Pošto vratna kičma predstavlja dio kičme očekivati je da u nekom periodu života taj loš odnos u gornjem dijelu donese i ostalim dijelovima blage poremećaje što onda može pojačati primarne probleme u smislu razvojnih deformiteta skolioze, kifoze,X ili O nogu,ravna stopala i sl. U svakom slučaju prilikom sagledavanja svih gore navedenih problema koji se vrlo često javljaju kod mnogih pacijenata treba obratiti pažnju i na loš položaj prvog vratnog pršljena na koji se može uticati specijalnom repozicijskom metodom-ATLASRELAX koja predstavlja jednu od najsigurnijih jer je za razliku od drugih metoda isključivo izvode educirani ljekari.

Metoda se opisuje kao sigurna ili bezopasna u smislu „ugrožavanja anatomskih struktura vrata“. Radi se jednokratno ,vibracionim aparatom ,po strogo definisanim anatomskim tačkama vrata i može se kombinovati sa fizikalnim procedurama kao što su masaža, elektroterapija, laser, ultrazvučna terapija, trakcija i sl. Iziskuje jedan ili više kontrolnih pregleda nakon toga.

Kao što ne postoji „čarobni štapić“ u medicini tako ni AtlasRelax metoda repozicije neće svima pomoći ali može realno dovesti do smanjenja intenziteta i broja ponavljanja svih tegoba koje se navode u tekstu što je za većinu pacijenata uspjeh.