� Atlas Relax | O metodi

rolex replica https://www.youngsexdoll.com/ diamond painting de.wellreplicas.to https://redditwatches.com replicas relojes relogios replicas replika rolex

Atlas relax metoda-Mit, trend ili potreba?

 

Zadnjih desetak godina širom svijeta  sve više se govori o značaju i blagotvornosti  ispravnog položaja Atlasa  odnosno o tegobama uzrokovanim njegovim neispravnim položajem i  raznim metodama njegove repozicije.

Zahvaljujući razvoju suvremene dijagnostike, prvenstveno magnetno rezonantne tomografije, omogućen je  precizan uvid u odnos prvog vratnog kralješka Atlasa sa lubanjom, kao i Atlasa sa Axisom(drugim vratnim kralješkom).

Ustanovljen je nefiziološki odnos između lubanje i Atlasa. Njihov fiziološki nepovoljan položaj  uočen je kod onih koji imaju probleme s kralježnicom kao i kod onih koji ih nemaju.

Neispravnost  zgloba između glave i Atlasa remeti odnos između pasivnih i aktivnih stabilizatora vratne kralježnice što ih čini s jedne strane zategnutim i napetim a s druge labilnim.

Takav odnos potpornih struktura vrata  vremenom dovodi do blagog pomicanja cijelog lokomotornog sustava zaduženog za stabilnost kralježnice u nepovoljniji položaj počevši od Atlasa. Dok  incidentne situacije kao što su trzajne ozljede vrata pri: prometnim nesrećama, padovima, doskocima, sportskim aktivnostima, nekontroliranim pokretima glave kod beba i sl. ,dovode do većeg pomjeranja.

Prvi vratni kralježak Atlas dobio je naziv po mitološkom titanu Atlasu koji  nosi nebesku sferu na ramenima.Uz ulogu nosača glave omogućava i njene pokrete naprijed natrag, i/ili lijevo desno.

Treba napomenuti da kroz sam Atlas prolaze ili se u njegovoj blizini nalaze funkcionalno važne strukture.Kroz Atlas prolaze vertebralne arterije a u njegovoj blizini; karotidne arterije, jugularne vene,limfne žile, živac vagus, izlazišta vratnih živaca, ligamenti i polazišta mnogih mišića koji povezuju glavu, vrat i trup.

Biomehanički gledano neispravan položaj Atlasa dovodi direktno ili indirektno do niza problema kao što su: ograničena pokretljivost, bolovi u vratu, ramenima, rukama, vrtoglavice, nestabilnost, zujanje u ušima, opća malaksalost, visoki i niski tlak, želučane tegobe, i čitav niz drugih simptoma.

Otežan protok krvi kroz vertebralne arterije nazvan "vertebro bazilarna insuficijencija" manifestira se glavoboljom i  vrtoglavicom.Ovi simptomi upućuju na smanjen dotok arerijske krvi u mozak i organe glave. Tome doprinosi extravazalni/vanjski uzrok to jest pritisak na karotidne arterije od strane vratnih mišića.

Kod pacijenata starije životne dobi je značajan i intravazalni/unutarnji uzrok to jest nakupine na zidovima krvnih žila.

Danas smo u mogućnosti pomoću raznih kompjuterskih programa izmjeriti stupanj opterećenja vratnog segmenta.Dobiveni podaci su zabrinjavajući jer mjerenja pokazuju da dnevna opterećenja na vrat i rameni pojas iznose više stotina kilograma.Tako veliko opterećenje na već kosi položaj struktura koje  održavaju stabilnosti glave i kralježnice čini dodatno problematičnim.Tom opterećenju su podjednako izloženi radnici na teškim fizičkim kao na sjedećim poslovima.

Rijetki su oni koji su stariji od 20 godina a da se ne žale na bolne "loptice, kuglice" koje su zapravo nakupine u mišićima :
vrata,ramena,duž kralježnice, a koje su u direktnoj vezi sa lošim držanjem vrata i kralježnice u cijelosti.

Razvojni deformiteti :kifoza, skolioza, kifo-skolioza, X ili O noge i ravna stopala posljedica su neispravnog položaja Atlasa.

Vremenom nastaju degenerativne promjene na hrskavicama zglobova koje oštećuju izlazišta živaca iz kralježnice što rezultira bolom i/ili  trnjenjem  te poremećajem funkcija u glavi,vratu, rukama,duž leđa i nogama.

 Sve navedeno ukazuje na potrebu ispravljanja položaja Atlasa.

AtlasRelax metoda kojojom se Atlas ispravlja jednim tretmanom trajno je sigurna i provjerena.

Primjenjuju je isključivo liječnici tj. doktori medicine ili specijalisti neke medicinske grane.

AtlasRelax metoda nije rješenje za otklanjanje pojedinačnih  simptoma uzrokovanih lošom statikom već se otklanja uzrok navedenih tegoba.Ispravljanjem položaja Atlasa omogućuje  se neometana komunikacija glave s ostatkom tijela što je preduvjet za funkcioniranje tijela kao cjeline, održavanje homeostaze, borbu protiv bolesti i ostalih štetnih utjecaja.

Uzevši u obzir probleme koje uzrokuje neispravan položaj Atlasa a koji se vremenom gomilaju i prerastaju u kronične preporučuje se preventivno namještanje kao najdjelotvornija opcija.Također svi drugi tretmani i terapije će dati bolje rezultate u procesu oporavka koji započinje ispravljanjem položaja Atlasa  AtlasRelax metodom.