� studije

rolex replica https://www.youngsexdoll.com/ diamond painting de.wellreplicas.to https://redditwatches.com replicas relojes relogios replicas replika rolex

 

Dr. Edin Buljugić

Dr. Edin Buljugić

Atlas je kralježak koji nosi glavu, te mu otuda i ime potiče. Atlas ima dva luka: prednji, (arcus anterius) i stražnji (arcus posterius). Na pojedinom se luku na prednjoj strani za prednji, a na stražnjoj strani za stražnji, nalazi kvržica, tuberculum anterius et posterius. Prednji luk na svojoj stražnjoj strani ima i zglobnu plohu za zub axisa, fovea dentis. Lateralno od stražnje kvržice i na gornjoj strani nalaze se kanali za vertebralnu arteriju, canalis arteria vertebralis, koja u rijetkim slučajevima može biti nadsvođena koštanim mostićem tvoreći tada koštani otvor. Obilježje po kojem razlikujemo vratne kralješke od ostalih jeste otvor na poprečnom nastavku, foramen transversarium. Kroz njih prolaze vertebralna vena i arterija, vena et arteria vertebralis, s iznimkom sedmog, kroz koji prolazi samo vena ili, pak, nijedna od navedenih struktura. Atlas, na kojem počiva lubanja, nema ni processusa spinosusa ni tijela. Sastoji se od dvije lateralne mase povezane anteriornim i posteriornim lukom. Usjeci karakteriziraju drugi pršljen i daju pivot oko kojega se atlas okreće i nosi težinu kranija. Uzglobljuje se anteriorno s anteriornim lukom atlasa i posteriorno s ligamentumom transversumom atlasa. Da pročitate više kliknite ovdje..


Dr. Sanja Popin

Neubičajena povezanost :  ATLASA - NAJMANJEG, NAJLAKŠEG NAJTANJEG KRALJEŠKA - i po zdravlje odlučujućeg kardiovaskularnog sustava.

Atlas je prvi vratni kralježak koji podupire glavu i predstavlja most između glave i vratne kralježnice.On je najtanji, najlakši i najmanji kralježak i veoma je važan za zdravlje. Atlas je prvi vratni kralježak na kome leži lubanja.Teži samo 15 grama,a nosi glavu čija je težina  5-7 kg. Atlas je zadužen da u spoju sa glavom sudjeluje u održavanju glave u uspravnom položaju  i  u održavanju ravnoteže tijela. Uzglobljen je sa  drugim vratnim kralješkom –Aksisom, sudjeluje  u pokretanju i rotiranju glave u odnosu na ostatak kralježnice.Svaka promjena položaja atlasa izaziva tjelesne i psihičke tegobe i deformacije vratne  i/ili cjelokupne kralježnice koja se prilagođava njegovom nepravlinom položaju. Da pročitate više kliknite ovdje..